Esti candidat? |
Completeaza formularul de aplicare acum! » for CVro click here » for CVen click here |
Sfaturi cariera |
Curriculum Vitae >> Scrisori de intentie >> Totul despre interviu >> Trucuri si sfaturi >> Cum iti negociezi primul salariu >> Unde gresesc candidatii Selectia candidatilor >> |
Stiri prin e-mail |
|
Publicitate |
Avantajele perioadei de proba
Drepturi si obligatii in perioada de proba a noului angajat:
Daca te sperie ideea de perioada de proba, trebuie sa stii ca exista avantaje si pentru angajat, nu doar pentru angajator. In primul rand daca esti in perioada de proba inseamna ca esti angajat, deci trebuie sa ai contract, care se incheie si se inregistreaza in cel mult 20 de zile din momentul in care ai inceput sa lucrezi, si trebuie sa primesti salariul pe care l-ai negociat. Astfel beneficiezi de toate drepturile si ai toate obligatiile care corespund postului.
In al doilea rand este o ocazie buna pentru a testa noul loc de munca. Afli daca te incadrezi in acel mediu de lucru. Desi cultura organizationala (adica, valori, convingerile, norme, obiceiuri, felul in care este organizata munca, cum este exercitata si distribuita autoritatea, libertatea acordata angajatilor de a-si spune parerile si de a-si asuma riscuri, importanta acordata procedurilor, rezultatelor individuale sau echipei), recompensarea muncii, regulile si asteptarile privind tinuta, ti-au fost prezentate la interviu si in timpul negocierilor, acum e timpul sa testezi practic toate aceste lucruri.
Chiar daca e vorba de un job bine platit sau de o companie la care ai visat toata studentia, daca nu te potrivesti mediului in care va trebui sa lucrezi, daca valorile lor nu sunt si valorile tale, fii corect cu tine insuti si ai curaj sa inchei aceasta colaborare inca din perioada de proba. O noua reglementare introdusa in codul muncii prevede posibilitatea incetarii contractului individual de munca, printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti, fie pe durata, fie la sfarsitul perioadei de proba, fara a fi nevoie de preaviz.
In al treilea rand, aceasta perioada constituie vechime in munca. Dupa cum spuneam perioada de proba are loc numai pe parcursul derularii unui contract individual de munca si se poate stabili pentru o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Salariatul nu poate fi supus mai intai unei perioade de proba, ca apoi sa i se incheie un contract individual de munca.
Insa, pentru absolventii institutiilor de invatamant, la debutul lor in profesie, perioada de proba poate sa ajunga pana la cel mult 6 luni. De cele mai multe ori ea include si perioada de training. Intrebarea care framanta pe cei mai multi tineri aflati la inceputul carierei este daca ar trebui sa fie platiti in perioada de training. Raspunsul este da. Chiar daca este vorba de salariul minim pe economie, adaptarea salariatului la cerintele postului, conform codului muncii, este responsabilitatea angajatorului.
De retinut este faptul ca perioada de proba inseamna contract, iar contract inseamna vechime si remuneratie(salariu).
La fel si practica studenteasca si activitatile de voluntariat, care sunt neplatite, se fac tot pe baza de contract, prin care angajatorul confera un statut legal tinerilor aflati in firma. Prin acest contract ei se supun regulilor firmei si au oportunitatea de a adauga cunostintelor lor teoretice si abilitati practice.
Sursa: MyJob
Esti angajator? |
Poti posta locul vacant acum ! click aici |
Esti familie? |
|
Ghid recrutare |
Legislatia muncii Orientarea catre client Recrutarea candidatilor Ce greseli fac angajatorii Greseli in selectia candidatilor Intrebari pentru interviu Sfaturi pentru interviuri |