Esti candidat? |
Completeaza formularul de aplicare acum! » for CVro click here » for CVen click here |
Sfaturi cariera |
Curriculum Vitae >> Scrisori de intentie >> Totul despre interviu >> Trucuri si sfaturi >> Cum iti negociezi primul salariu >> Unde gresesc candidatii Selectia candidatilor >> |
Stiri prin e-mail |
|
Publicitate |
Recrutarea - Chiar e atat de greu?
Am constatat, cu diverse prilejuri, ca in procesul recrutarii de putine ori se pune intrebarea: ”Unde gasesc oamenii de care am nevoie?” desi e un fapt relativ cunoscut ca pe o pozitie libera in companie se poate apela fie la aducerea unei persoane din afara, fie la promovarea cuiva din firma. Poate si din cauza ca in randul Human Resources Managerilor (HRM) s-au instaurat anumite automatisme: anunt la ziar, selectie CV-uri, interviuri peste interviuri etc.
Desi toata lumea cunoaste cele doua alternative privind sursele de recrutare, putini sunt cei care analizeaza comparativ beneficiile fiecareia dintre ele ori de cate ori apare o pozitie de recrutat in companie. Din moment ce, mai nou, s-a creat o moda in a externaliza procesul de recrutare sau in a recruta clasic, ma voi margini la a prezenta avantajele recrutarii din surse interne:
- Cunoasterea in profunzime a candidatului;
- Timp si costuri reduse;
- Candidatul este familiarizat deja cu cultura companiei;
- Exista calitati si experienta deja formate;
- Selectia permite angajarea celor mai bune persoane, care cunosc atat modul de lucru in companie, cat si a particularitatilor noului post (acest fenomen este mai pregnant in situatia in care compania beneficiaza de un sistem modern de management al carierei);
- Acest tip de recrutare permite cresterea gradului de motivare al angajatilor – acestia vor aprecia sansele de promovare pe care compania le ofera.
Bineinteles, ca orice fenomen, recrutarea din surse interne are si dezavantaje:
- Lipsa de experienta practica pentru postul cel nou, experienta pe care o persoana din exterior ar putea sa o detina intr-o pozitie similara;
- Nu se aduce “suflu nou” in companie;
- Trebuie initiat un proces de recrutare pentru pozitia proaspat eliberata prin promovarea persoanei din interior.
Am vazut, astfel, care sunt avantajele si dezavantajele recrutarii din surse interne.
Sunt de acord ca doar asta nu rezolva problema lipsei de profesionalism in recrutare, insa un prim pas ar fi sa vedem care sunt caracteristicile diferitelor solutii in recrutarea din surse externe:
Reteaua de cunostinte:
- Posibilitatea verificarii informatiilor;
- Pericolul subiectivismului;
Cautare in propria baza de date:
- Perioada scurta de cautare;
- Costuri directe scazute;
- Cheltuieli mari cu mediatizarea si intretinerea bazei;
Targuri de job-uri:
- Numar mare de candidaturi;
- Mod de promovare a imaginii companiei;
- Recomandat pentru pozitiile de intrare / absolventi.
Recrutare cu anunt la ziar:
- Numar relativ mare de candidaturi;
- Cost ridicat, cheltuieli mari de timp;
- Mijloc indirect de promovare a imaginii companiei.
Recrutare online:
- Numar mare de candidaturi;
- Cost extrem de redus, cheltuieli mici de timp;
- Mijloc de promovare a imaginii companiei;
- Garantii pentru persoanele selectate.
Recrutare prin agentii:
- Numar relativ mare de candidaturi, grad mic de risc;
- Garantarea pentru persoana selectata, o perioada de timp;
- Economie de timp, insa costuri relativ mari.
Imbinarea recrutarii online cu cea prin agentie:
- Numar foarte mare de candidaturi, grad mic de risc;
- Garantare pentru persoana selectata, o perioada de timp;
- Aplicarea metodelor moderne de selectie si evaluare;
- Cost relativ redus, cheltuieli mici de timp.
Dupa aceasta enumerare este clar ca, din punctul de vedere al eficientei, solutia apelarii la un mix intre recrutarea online si cea prin agentie specializata este avantajoasa atat ca durata, cat si ca pret. Si daca vorbim despre agentii de recrutare, poate n-ar fi rau sa amintim care sunt criteriile care ar trebui sa stea la baza alegerii uneia: experienta in domeniul de activitate; renumele pe piata; numarul si amploarea proiectelor desfasurate; referinte; metode si instrumente utilizate; durata proiectului de recrutare si onorariile percepute; perioada de garantare a candidatilor; experienta si pregatirea consultantilor; intelegerea politicii si a valorilor companiei-client.
Veti spune ca cele de mai sus suna a reclama mascata. Va asigur ca nu este deloc asa, insa, dupa cum bine stiti, pe o piata fara multe bariere de intrare se gasesc, pe langa operatorii profesionisti, o multitudine de asa-zise agentii de recrutare care vad sporovaiala drept “interviu” si intrebarile succesive drept “teste psihologice standard”… Astfel, o serie de criterii solide de ierarhizare a multitudinii de oferte de la recrutori va pot feri nu numai de parerile de rau ulterioare, insa va pot genera chiar reduceri de cheltuieli.
Sursa: MyJob
Adrian Ciocodan
General Manager
Smartbox - Active Learning Experiences
Esti angajator? |
Poti posta locul vacant acum ! click aici |
Esti familie? |
|
Ghid recrutare |
Legislatia muncii Orientarea catre client Recrutarea candidatilor Ce greseli fac angajatorii Greseli in selectia candidatilor Intrebari pentru interviu Sfaturi pentru interviuri |