Esti candidat? |
Completeaza formularul de aplicare acum! » for CVro click here » for CVen click here |
Sfaturi cariera |
Curriculum Vitae >> Scrisori de intentie >> Totul despre interviu >> Trucuri si sfaturi >> Cum iti negociezi primul salariu >> Unde gresesc candidatii Selectia candidatilor >> |
Stiri prin e-mail |
|
Publicitate |
Arta negocierii
Datorita competitivitatii pietei locurilor de munca, candidatii se pot considera norocosi sa participe la un interviu, cu atat mai mult sa obtina un job. In momentul in care ai obtinut un job, te sfatuim sa negociezi cu angajatorul termenii ofertei de munca. Secretul negocierii consta in a sti cand sa te opresti.
Fa-ti temele
Negocierea este o arta – una care trebuie practicata.
Mai intai, fa o scurta evaluare a abilitatilor tale de negociere. Te simti confortabil sa negociezi cu un vanzator pretul masinii pe care vrei sa o cumperi? Cat succes aveai in obtinerea primelor sau maririlor de salariu, in cadrul locurilor de munca precedente? Daca ai avut succes in negocierile din trecut, este posibil sa mai ai inca aceste abilitati.
Apoi, consulta revistele de afaceri sau chiar biblioteca locala pentru a te documenta cu privire la tacticile si strategiile de negociere.
De asemenea, daca esti una din acele persoane care platesc intotdeauna pretul cerut, sau care nu a cerut niciodata o marire de salariu, poate ti-ar fi de ajutor sa exersezi, printr-un joc de roluri, impreuna cu un prieten, negocierea ofertei de munca.
Sa stii cand sa te opresti
Negocierea nu inseamna neaparat sa castigi cu orice pret, ci sa ajungi la o intelegere asupra termenilor ofertei unui job, astfel incat sa fii multumit.
Pentru inceput, stabileste care ar fi salariul si beneficiile minime ce corespund necesitatilor tale. Oricare ar fi obiectivele tale – trei saptamani de concediu, in loc de doua, posibilitatea de a calatori sau cea de a avansa la anumite perioade de timp – ele sunt prioritare in cadrul negocierii ofertei tale de munca.
Daca iti concentrezi atentia asupra obiectivelor, si nu asupra castigurilor imediate, vei sti cand este momentul potrivit sa accepti termenii ofertei.
Fii creativ
Nu te gandi doar la salariu, in momentul in care negociezi oferta cu angajatorul, ci, atunci cand este posibil, negociaza si alte categorii de beneficii, ca de exemplu: posibilitatea de a urma niste cursuri de pregatire profesionala, un orar mai flexibil sau un program de munca mai scurt pe parcursul verii.
Trebuie sa iei in considerare toate optiunile, astfel ca la sfarsitul negocierii asupra ofertei sa simti ca decizia pe care ai luat-o este cea potrivita.
Nu te lacomi
Renunta cat esti in varf - daca vei continua negocierea doar de dragul de a te targui, desi ai obtinut o oferta excelenta, vei avea de pierdut.
Compania ar putea sa incheie pur si simplu negocierile si sa iti prezinte oferta finala fara nici o alta discutie, risti sa iti indepartezi viitorul sef, sau si mai rau sa fii refuzat de catre acesta si sa pierzi jobul respectiv.
Reguli de aur pentru o cariera de succes!
Drumul catre o cariera de succes nu este unic, exista nenumarate cai pentru a obtine o dezvoltare armonioasa a carierei, in functie de dorinta, domeniul, jobul si implicarea de care dai dovada. Astfel, formula “teoretica” de succes in cariera poate fi adaptata fiecaruia, pentru a se dovedi una viabila.
Iata cateva puncte de pornire atunci cand doresti sa iti construiesti o cariera si, de ce nu, cand vrei sa ai o viata armonioasa in general:
1. Stabileste ce ai de rezolvat
Momentul in care incepi sa iti rezolvi problemele si obiectivele de cariera incepe odata cu constientizarea lor. Acesta este primul pas catre un plan de cariera de succes:
- autoevaluarea si constientizarea piedicilor;
- stabilirea obiectivelor
sunt elemente care te vor determina sa iti construiesti cariera pas cu pas.
2. Invatarea iti imbunatateste cariera
Dupa ce ti-ai stabilit un obiectiv de cariera trebuie sa acumulezi cunostintele care te pot duce catre indeplinirea lui. O cariera adevarata nu se construieste peste noapte, este nevoie de o imbunatatire permanenta, ceea ce presupune perfectionare in jobul pe care il ai prin:
- cursuri de specializare;
- lecturi din domeniu;
- coaching si mentorat.
3. Actioneaza catre cariera pe care o doresti
Informeaza-te cu privire la firmele angajatoare, trimite CV-ul, scrisoarea de intentie si urmareste anunturile de locuri de munca. Daca jobul actual nu te satisface sau ai impresia ca stagnezi, fa urmatorul pas pentru a obtine cariera pentru care muncesti.
4. Evalueaza ce este mai bun pentru cariera ta
Inainte de a accepta un job doar pentru ca iti permite promovarea sau un plus de bani la salariu, evalueaza toate ofertele de locuri de munca si decizia potrivita. Ia in considerare:
- riscurile jobului sau ale companii;
- beneficiile sub forma baneasca;
- motivarea din punct de vedere profesional, ceea ce iti permite dezvoltarea carierei: oferta de cursuri, apreciere directa, training, forme de mentorat.
5. Persevereaza pentru succesul autentic
Dezvoltarea carierei inseamna adesea obstacole, care se concretizeaza, de multe ori in:
- limitarile fisei postului sau, din contra, o fisa a postului mult prea incarcata;
- un manager care nu iti apreciaza adevarata valoare la job;
- echipa care nu iti sustine munca;
- atmosfera tensionata la job care nu iti permite sa iti folosesti aptitudinile pentru propria cariera.
Ca sa depasesti toate aceste probleme trebuie sa perseverezi in lupta ta pentru a te impune, a cauta ce este mai bine pentru cariera ta si a-ti schimba jobul cu unul care se potriveste cu ceea ce vrei si meriti. Fa fata provocarilor si iti vei construi cariera dorita!
Esti angajator? |
Poti posta locul vacant acum ! click aici |
Esti familie? |
|
Ghid recrutare |
Legislatia muncii Orientarea catre client Recrutarea candidatilor Ce greseli fac angajatorii Greseli in selectia candidatilor Intrebari pentru interviu Sfaturi pentru interviuri |